Historier om byens fantastiske rikdom var medvirkende til at flere europeiske nasjoner intensiverte utforskningen av det indre av Afrika. Byen gikk inn i nedgangstider da Portugal og senere andre europeiske makter slo seg ned i Vest-Afrika. De fraktet varer sjøveien og skapte dermed et alternativ til den strabasiøse karavanehandelen gjennom Sahara. Leiesoldater sendt av den marokkanske sultan i 1591 erobret byen og den økonomiske nedgangen akselererte. Den lokale svarte befolkningen blandet seg med marokkanerne og gikk over til islam.
Timbuktu ble gjenoppdaget på 1800-tallet, men var da redusert til en stor landsby av leirehus. Slik er den fortsatt i dag, og Timbuktu er nå en fattig by. Timbuktu ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1988. På grunn av at ørkenspredning trues i dag livsgrunnlaget i byen."
Etter at vi hadde kommet oss ut av bilen, støle og stive, fikk vi oss et godt måltid mat før vi ble kjørt utenfor byen der 20 kameler ventet på å frakte oss ut i ørken (enda lenger ut). Det var langt ned fra kamelryggen, men trøsta var at underlaget var mykt om vi skulle ramle av:) Det hører med til historien at noen av oss hadde mer gangsperr enn andre neste morgen....
Vi kom til en tuaregleir hvor det ble danset tradisjonelle danser,
det ble servert grillet lam og godt med drikke for tørste nordmenn.
Tuaregfolket lot heller ikke sjansen gå fra seg til å prøve å få solgt noen suvenirer. I 22-tida kunne vi legge oss under åpen himmel på hver vår madrass og nyte den flotte stjernehimmelen før vi sovna, trøtte etter en lang og innholdsrik dag.
Neste dag fikk vi omvisning i byen. Vi besøkte blant annet universitetsplassen, biblioteket med 9000 oldtidsskrifter, noen av de flotte moskeene og endte opp på byens marked.
Dagen ble avsluttet ute på noen av de fantastiske sanddynene som omslutter byen. Her fikk store og små utfoldet seg fritt med både hopping, aking og utforkjøring på ski, før vi vendte tilbake til byen etter å ha fått med oss nok en fin solnedgang i ørkenen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar