20. februar 2009

Timbuktu

Donald har vært der, Tin Tin har vært der og nå har vi også vært der. Timbuktu, tuareg-byen ved elven Niger langt nord i Mali har en historie av de sjeldne. Vi kjøpte t-skjorter med teksten: "I have been to Timbuktu and back" og etter hvert som guiden fortalte byens historie, fikk vi høre om mange som ikke kom tilbake....
I noen språk brukes "Timbuktu" som synonym for "Langtvekkistan" og det ikke helt uten grunn. Etter å ha tatt av fra asfalten og kjørt fire timer på sand, i et fasinerende landskap som skiftet mellom ulike typer savanne og ble mer og mer ørken, kom vi til elva og ferga som kunne ta oss over til målet vårt.På veien møtte vi stadig på karavaner med handelsvarer til og fra Timbuktu. Saltplater er den store eksportvaren mens korn kommer tilbake. I hele sin historie har Timbuktu vært en viktig del av de transsahariske handelsveiene. I tillegg til salt omfattet handelen gjennom Sahara også blant annet gull, elfenben og slaver.
Wikipedia forteller at "Timbuktu forbinder det svarte Afrika sør for Sahara med det arabiske Nord-Afrika. Handelsmenn fra Europa kom også hit, på tross av at det var temmelig utilgjengelig. Det er antagelig dette som har gjort Timbuktu til et av verdens mest sagnomsuste steder. Den antas at byen ble grunnlagt på 1100-tallet. Men det er ennå uklart akkurat når den ble grunnlagt. Timbuktu ble grunnlagt som en leir av nomadiske tuareger. De brukte bare leiren deler av året, men den vokste raskt i størrelse og rikdom på grunn av den strategiske plasseringen. Timbuktu var viktigste by i flere etterfølgende riker. Byen hadde sin storhetstid på 1400- og 1500-tallet da den var et senter for islamsk teologi og misjonsvirksomhet i Nord-Afrika. Byens tre store moskeer et et vitnesbyrd om denne perioden.

Historier om byens fantastiske rikdom var medvirkende til at flere europeiske nasjoner intensiverte utforskningen av det indre av Afrika. Byen gikk inn i nedgangstider da Portugal og senere andre europeiske makter slo seg ned i Vest-Afrika. De fraktet varer sjøveien og skapte dermed et alternativ til den strabasiøse karavanehandelen gjennom Sahara. Leiesoldater sendt av den marokkanske sultan i 1591 erobret byen og den økonomiske nedgangen akselererte. Den lokale svarte befolkningen blandet seg med marokkanerne og gikk over til islam.

Timbuktu ble gjenoppdaget på 1800-tallet, men var da redusert til en stor landsby av leirehus. Slik er den fortsatt i dag, og Timbuktu er nå en fattig by. Timbuktu ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1988. På grunn av at ørkenspredning trues i dag livsgrunnlaget i byen."

Etter at vi hadde kommet oss ut av bilen, støle og stive, fikk vi oss et godt måltid mat før vi ble kjørt utenfor byen der 20 kameler ventet på å frakte oss ut i ørken (enda lenger ut). Det var langt ned fra kamelryggen, men trøsta var at underlaget var mykt om vi skulle ramle av:) Det hører med til historien at noen av oss hadde mer gangsperr enn andre neste morgen....

Vi kom til en tuaregleir hvor det ble danset tradisjonelle danser, det ble servert grillet lam og godt med drikke for tørste nordmenn. Tuaregfolket lot heller ikke sjansen gå fra seg til å prøve å få solgt noen suvenirer. I 22-tida kunne vi legge oss under åpen himmel på hver vår madrass og nyte den flotte stjernehimmelen før vi sovna, trøtte etter en lang og innholdsrik dag.

Neste dag fikk vi omvisning i byen. Vi besøkte blant annet universitetsplassen, biblioteket med 9000 oldtidsskrifter, noen av de flotte moskeene og endte opp på byens marked.


Dagen ble avsluttet ute på noen av de fantastiske sanddynene som omslutter byen. Her fikk store og små utfoldet seg fritt med både hopping, aking og utforkjøring på ski, før vi vendte tilbake til byen etter å ha fått med oss nok en fin solnedgang i ørkenen.

Ingen kommentarer: