2. september 2008

Presidenten styrer regnet

Det regner i Bamako. Mange dager i uka. Lange stunder om gangen. Ikke særlig uvanlig for en bergenser å oppleve dette, men for området vi nå bor i, så er dagens nedbør mer enn vanlig selv i regntida.

Presidenter rundt om i verden får trolig ulike oppgaver og maktområder, noen mer uvanlige enn andre. I Mali styrer presidenten for tiden nedbøren. Kvelden i forveien kan man se på værmeldingen hvor regnet vil komme. Dette er jo i og for seg ikke noe spesielt, men i vårt tilfelle er det fly på kartet som viser hvor regnet vil komme neste dag. Disse flyene blir sendt opp ene og alene for å sikre nedbør der det trengs. Og med diverse, for meg ukjente, remedier, klarer altså disse flyene å få det til å regne.

Problemet er bare at husa i Bamako er ikke konstruert for all denne nedbøren - i alle fall ikke huset vårt. Om det regner sidelengs, så kommer vannet flytende inn under utedøra og gjennom kjøkkenvinduet. Snur vinden, kommer vannet inn på badet og soverommet. Regner det rett ned (hvilket faktisk skjer noen ganger også), så kommer vannet - ja, riktig - ned gjennom taket.....

Jeg har ikke lenger bøtter nok til å sette rundt i alle rom for å ta imot regndråpene som fyller soveromma våre med vann for tiden. Jon Ivar gjorde et tappert forsøk på å få ned noen vannmengder før hele taket kom deisende i hodet på oss (i alle fall malingen), og han lyktes med det. Håvard og Hanne hadde før det en travel morning med å føne pianoboka som lå på Hannes skrivebord til feil tid. Berges det som berges kan.

Alt dette regnet innendørs høyner luft- fuktigheten mange hakk, noe som igjen viser seg på alt inventaret vårt. Det ene etter det andre mygler. Sko og klær, bøker og bilder, pyntegjenstander og puter, vesker og datautstyr, vegger og tak. Slik kunne vi ha fortsatt. Vi rekker ikke å få vasket/tørket unna før noe annet har skifta farge. Vi savner avfukteren vår som står bortpakket i en kontainer i Norge! Og vi lengter etter tørketida!!

Ingen kommentarer: