3. januar 2009

Romjulsdøgn i Siby

Vi har hatt mange utflukter denne juleferien. En av dem gikk til Siby, 50 km utenfor Bamako. I hjerte av Mandériket, omgitt av et vilt og stort landområde, ligger denne landsbyen som er en av severdighetene rundt Bamako. Her finner vi "Buen" - et gigantisk fjellandskap, med sin egen historie fra fortiden, som sees i flere mils omkrets.
Vi kjørte opp under buen, pakka ut madrasser og myggtelt og det vi ellers hadde med av provianter for et døgn ute i det fri. De raskeste blant oss tok turen opp på buen samme ettermiddag, og kom ned igjen i det sola gikk bak fjellene. Vi andre venta til neste morgen og tok turen i et mer bedagelig tempo. Rett skal være rett: Jon Ivar gikk med begge gruppene! Det var bratt, så til tider krøp vi på alle fire mens vi tviholdt på den ene steinen i fjellet etter den andre. Men opp kom vi - og fikk en fantastisk utsikt. Nedoverturen var til tider mer strabasiøs enn oppover - men tilslutt stod vi på bakken igjen - noe mer gele i bena enn da vi starta turen. En slange gjorde nedturen ekstra spennende, men den forsvant fort da den så oss.

Etter et bedre kveldsmåltid i mørket (medbrakte, nylagde vårruller fra hushjelpa vår), og etter at ungdommene hadde vært i grottene og jaget ut alle flaggermusa de kom over, var det en egen opplevelse å legge seg under åpen, stjerneklar himmel - og høre lyden fra landsbyen nedenfor oss i det fjerne, kjenne bållukta og høre eselskrika gjennom nattetimene. Selv om vi ikke stod opp med sola, var det ikke så lenge vi klarte å ligge da den ble varmere og varmere.

Etter en enkel lunsj dro vi til "Fossen", 18 km lenger innover (45 min på pist), og ble belønnet av et nytt flott landskap her i Mali. Fire blad Friborg var ivrige badere i kulpen, som blir mindre og mindre for hver uke nå, helt til både den og fossen i april er tørr og venter på ny regntid. Skulte, kreative talenter dukket opp hos de to eldste guttene.

Vi prøver å formidle noen av opplevelsene våre gjennom bildene her (av hensyn til besteforeldre i Norge er det ikke tatt med bilder fra den bratteste delen av turen), men selv et Nikon kamera kan ikke få med alt - noe må bare rett og slett oppleves selv....


1 kommentar:

Anonym sa...

Makan til tur!! Trodde vi hadde en ganske ekstrem-tur til skogene i indre østfold i romjulen, men det blir nesten bare pinlig å forette om her... To spørsmål: Hvem var de to som IKKE badet i kulpen? Fotografen og hans kone? Og hvem er den Jack ass`en i rød shorts?