En av de tingene som frustrerer meg mest som misjonær i Afrika, er alle de ulike meningene om malariaprofylakse som vi er omgitt av - hvilken type vi bør ta - og om vi bør ta eller ikke ta. Vi har som utgangspunkt å følge vår rådgivende misjonsleges anbefalinger, men anbefalingen spriker til tider i samme misjonærflokk, og legene byttes ut med jevne mellomrom og dermed gjerne også anbefalingene. Skal tro hva som gjelder i dag?
Flere av våre norske og inter- nasjonale kollegaer tar bare profylakse halve året og dropper den i tørketida. Noen tar ikke profylakse i det hele tatt. Noen tar hver dag, som oss, men annen type.
Når vi kommer til den maliske klinikken vi som misjon har blitt oppfordret å bruke, himler legen med øynene når han hører vi går på profylakse hver dag. Der mener de at man ikke trenger å ta malariatabletter uten når man har blitt syk av malaria. Dette mener også legene på den amerikanske ambassaden som de samarbeider med, sier den afrikanske legen. Når vi sier dette til vår gode amerikanske venn som faktisk jobber som lege på den am. ambassaden, blir han helt fortvila, for dette er han helt uening i. Der i huset tar de profylakse hele året, men i alle fall ikke den vi tar, for den er ikke hjelp i her - og den er i alle fall fullstendig feil i Elfenbenskysten - sier vår legevenn her i Bamako.
Dette er hva reiseklinikken.no sier om malariaprofylakse:"Det er i Afrika at malaria virkelig er et stort problem. Man kan si det så stert at hvite turister ikke har noe å gjøre i malariaområder i Afrika uten malariamedisin." Og vi er i et malariaområde - det vet vi. Men er vi turist?
Det finnes flere ulike profylakser å velge mellom. Malarone blir i Norge bare utskrevet for 1 mnd, leste jeg nettopp. Andre land opererer med inntil to år, andre igjen har sluppet det helt fritt. Men sorten koster 1000,- pr mnd..... Lariam trengs kun tas ukentlig, men mange blir skremt av alle bivirkningene man hører om her, blant annet kan den påvirke psyken din, og noen arbeidsgivere vil faktisk ikke ha arbeidstakere som går på denne profylaksen. Den kan heller ikke kombineres med en del annen medisin, så for et av våre barn er den uaktuell. Våre gode venn paludrin, som etter sigende ikke lenger virker som den skal, selges ikke lenger i Norge uten evt på spesialordre fra lege (det fikk vi), og klorokin, paludrinens følgesvenn, hjelper ikke uten paludrin.
I Norge ble det i sommer sagt at WHO faktisk holder på med en uttalelse om at man ikke trenger å ta malariaprofylakse, men heller ta medisin om man blir syk. Er dette sant, så stemmer det i alle fall ikke med hva div reisekontor i Norge sier om dette temaet. Mulig dette vil bli hva vi blir anbefalt å gjøre etter hvert, men hva gjør vi i mellomtiden? Fortsetter å putte i oss våre 842 tabletter (pr voksen) hvert år? Tør vi la være? Skal vi bytte merke? Og hva skal vi bytte til? Forstå det den som vil, men her kommer en stakkars lærer til kort. Skjønt, jeg vet ikke om sykepleierne på feltet føler seg noe klokere.
Men hvorfor bruke tid på dette en søndags ettermiddag? Vel, jeg har en mann som ligger syk på sofaen og er temmelig dårlig - av hva? Jo, malaria! Har vært i Abidjan uten rett type profylakse, sier vår amerikanske legevenn.... Men hva er rett????
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
6 kommentarer:
Skjønner veldig godt frustrasjonen din Irene! Veldig vanskelig å bli klok på dette...
Og det er mange meninger om temaet, for å si det slik! For min del er det uaktuelt å ta Lariam, i og med at jeg gikk på en skikkelig smell da jeg tok den i Uganda, Malarone har jeg ikke hatt bivirkninger av, men som du sier får du bare tabletter for 28 dager i Norge..
Og så paludrine og klorokine da, som har lite bivikninger, men heller ingen virkning, kan det virke som..
I møte med dette kan en bli litt oppråd!
Uansett så er det bra Jon Ivar har fått hjelp i dag, og får begynne med behandling. Har sluppet å ta det selv så langt, men det er en hestekur har jeg forstått..
Og lykke til til deg Irene med å få hjulene til å gå rundt med syk mann og alt som følger av dette..
Hei!
Ja, dette er like vanskelig for helsepersonell som lærere. Vet ikke om vi får den perfekte løsningen. Jeg vurderer å kjøpe meg en myggfelle som holder området rundt huset vårt myggfritt. De bruker det i militærleire med bra effekt har jeg hørt. Men det koster virkelig en formue.. Jeg skal forresten ta opp det med profylakse på nytt, bl.a fam Sæth har bedt meg om det. Men jeg vet ikke hva vi får til svar. Lariam gir bedre beskyttelse, men bivirkningene er verre...Malarone er enda ikke så vidt jeg vet skrevet ut for langtidsbruk... Så kanskje vi ender opp med ingenting og selvtesting en gang i uka? Tar gjerne et fellesmøte eller prat om dette i kollegiet før jeg på nytt tar tak i det med feltlege. Jeg vet neimen ikke selv hva som er best.
ja, dette er en kjent problematikk! Vi har nå sverget til paludrin og klorokin og vært VELDIG lite syke, og kollegaer som kommer ut og bruker lariam er ikke MINDRE syke av malaria enn vi som går på det som ikke skal virke lenger! Mitt stalltips: Pass på så du ikke er utslitt og har for lavt immunitetsforsvar! da klarer du deg ganske bra med klorokin og paludrin!!
Oddrun
God bedring, Jon Ivar!
God bedring. Kjedelig med malaria. Vi tenker på dere. Hilde og Kai Ove
Hei!
Dette husker jeg igjen fra året vårt i Kenya. Det er mange forskjellige meninger om malariaprofylakse, og minst like mange forskjellige råd fra helsepersonell.
Vi brukte Lariam et helt år alle 6 og syns (til manges forskrekkelse!!)at det fungerte utmerket! Eneste bivirkning for vår del var til tider litt livlige drømmer enkelte netter - men det syns vi ikke var noe stort problem. Vi har også mange venner som bruker/bruke Lariam, og var veldig fornøyd.
Vet at dere har fått nok råd nå, men jeg ville i hvert fall fortelle om våre positive erfaringer med Lariam - som jeg synes har fått mye ufortjent pepper. Det skader uansett ikke å prøve.... Dersom man opplever ubehagelige bivirkninger, er det jo bare å slutte. Lariam har i hvert fall en dokumentert virkning mot malaria.
De skrekk-eksemplene man hører om, er når Lariam har blitt brukt i behandling av malaria eller når den har blitt brukt av turister som oppholder seg kort tid i et fremmed land. Alle kan jo få noen reaksjoner da - med eller uten Lariam!
GOD BEDRING!
Kjekt å følge dere på bloggen!
Berit
Legg inn en kommentar