29. september 2007

Ramadan

Vi er midt inne i fastemåneden Ramadan for muslimene. I to uker nå har menneskene rundt oss gått uten å drikke eller spise fra soloppgang til solnedgang, i håp om å tilfredsstille Allah. Ja, de garderer seg og faster en time før og etter også, bare for å være sikker.... Og enda to uker varer det, før de vil ha sin store fest for å feire at "karem", som de kaller det her, er over.

Håvard og Hanne har mange spørsmål omkring dette. Ja, for hva gjør de hvis de er inne i en butikk og de må spytte, spurte Hanne i dag. For ikke en gang spyttet sitt kan de svelge mens de faster, så gjett hva menneskene rundt oss gjør på dagen.... Hushjelpa vår må ta seg noen turer ut innimellom gulvvask og oppvask.

I fastemåneden står damene opp i tretida om natta for å lage mat, som mennene kan spise i halvfemtida om morgenen. Butikkmannen vår på hjørnet her i gata har en noe annerledes åpningstid for tiden enn butikkene i Norge, kan du si. Når drosjesjåføren henter oss kl. 06.50 har han vært oppe i flere timer, og når han henter oss igjen kl. 14 på skolen, har han kjørt hele dagen. I fastemåneden tar han kveld fra arbeidet kl 16 i stedet for kl 19.

Vi ser rundt oss at mannfolka samler seg i grupper og sitter og prater mye om dagene. De tar med seg bønnematta si der de ferdes, så i skyggen utenfor huset vårt lå det en og ba da vi kom og skulle parkere bilen i dag.

Også bønneropene er mer intense nå om dagen. Vi har en moske rett oppe i ei sidegate, så vi kan ikke unngå å høre når det er bønnetid.

Alt dette gir oss en ekstra tankevekker på hvorfor vi er her i Mali. Tenk at vi skal få være med å peke på Ham som er verdens frelser, som ikke forlanger hverken fastemåned eller faste bønnetider, men et hjerte som vender seg til Ham. Vil du være med å be om at vi får visdom til å si de rette orda til rett tid til de menneskene vi møter her i gata vår?

Ingen kommentarer: