23. april 2008

Temperatursvingninger

Folk i gata vår er tydelig overrasket over de mange regnbyene vi hadde her i forrige uke. I løpet av seks dager kom det fire mer eller mindre kraftige, korte regnskyll over oss. Det føltes utrolig herlig! Da det første regnet kom, sank temperaturen ute med 9 grader i løpet av en halv time. Også inne ble det noen grader kjøligere (fra 33 til 30). At luftfuktigheten samtidig gikk fra 10 til 50% var ikke fullt så deilig....

Naboene våre sier at de må mange, mange år tilbake til sist de hadde så kraftige regnskyll i april. Vanligvis er det bare "mangoregnet", litt småregn som blant annet skyller av støvet på
mangoene, som kommer i denne måneden.Etter dette regnet begynner man å spise mangoen. Men nå er folk både forundra og forvirra. Hva skal de gjøre? Er det for tidlig å så? Vil det komme mer kraftig regn som vil ødelegge det de evt sår ut? Vil vi få en tørr mai måned uten en regndråpe (noe som faktisk kan skje). Her er mange hensyn som må tas og mange spørsmål som stilles i dag.

Perioden fra januar og fram til i dag har også vært utenom det vanlige hva temperatur angår. Vanligvis begynner varmen å stige i månedskifte jan/febr, men i år fikk vi ha kjølige dager (temp under 36 grader) til langt ut i mars. En velsignelse for oss nykommere, spør du meg :-)

Etter noen dager uten regn, er temperaturen nå opp i det mer normale for tida vi er i. Vi har erfart at vi ikke bor i den varmeste bydelen i Bamako, men gradestokken vår viste 42 i dag. Det er hett nok, spesielt for gutten som strever med 40 i kroppstemp pga en ny infeksjon i tillegg til malaria.

Vi har vært heldige å få være utrolig mye friske her ute dette året. Det er vi veldig takknemlig for. Men den siste uka ser det ut som Hanne og Håvard skal ta igjen alt det forsømte. Apotek og legekontor har tjent grovt på dem. Er takknemlig for alle som vil huske på dem og på mora som løper i skytteltrafikk for å gi ut rett medisin til rett barn til rett tid. Vi gleder oss til lørdag og pappa`n kommer hjem igjen.
(ps badebildet er arkivfoto fra i høst - de har ikke badet den siste uken...)

Ingen kommentarer: