7. mai 2008

Uro i den maliske skolen

Lærerne i den offentlige skolen i Mali valgte mandag denne uka å gå ut i streik. Dagen var nøye planlagt. Dette var nemlig en viktig eksamensdag for mange av studentene her i landet. Ved å gå ut i streik en slik dag, ville de skikkelig bli lagt merke til, og det var ett av deres mål. Lærerne er misfornøyde med lønnen sin og vil ha mer penger, andre kilder sier de ikke har fått utbetalt lønn på en stund.

Hva førte dette til? Jo, studentene i de offentlige skolene fikk ikke tatt eksamen. Studenter på ulike private skoler, derimot, kunne mandag morgen begynne sin eksamensdag. Men ganske raskt ble de avbrutt av studenter fra de offentlige skolene, som slett ikke ville at disse andre studentene skulle få bedre utbytte av skoleåret enn dem selv. De gikk i gang med å ødelegge skolebygninger og inventar, stjele utstyr, voldshandlinger oppstod og eksamensdagen var ødelagt for alle studentene. Andre igjen lot sinnet sitt gå utover småskoletrinn, som i alle fall ikke hadde eksamen denne dagen.

De maliske skolene ble stengt og flere er stengt fortsatt. Det er ikke satt noen dato for når de åpner igjen. Streiken er uheldig for alle studentene som nå ikke får gjort sine eksamener som planlagt, og som i verste fall får et blankt år å vise til.

Vi har så langt opplevd Mali som et særdeles fredelig land og folket her som et rolig og sindig folk. Men nå er befolkningen selv bekymret over hva studentene kan finne på av dumme handlinger i kjølvannet av det som startet mandag. Det er blant annet mye stjeling i byen for tida.

Politiet øynet nok uro på mandag, for de var på plass rundt skolene, spesielt de private, allerede før skoledagen startet. Våre 1. og 2. klassinger på BCA måtte gå inn fra utegymmen sin på grunn av uro fra omliggende skoler. Heldigvis har vår skole fått være i fred så langt. Vi er nok ikke målgruppa deres, men i opphetede situasjoner vet en aldri hva folk kan finne på.

Irene

Ingen kommentarer: