22. september 2008

Nasjonaldag

Noen ting går man glipp av ved å ikke bo i Norge mens andre ting får man dobbelt av, så som nasjonaldager.

I dag er det Malis nasjonaldag, og vi har hentet noen faktaopplysninger om Mali fra Wikipedia:

Mali er en tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960. Landet var før løsrivelsen kjent som Den Sudanske Republikk og Fransk Sudan. Diktatur fra 1960-1991. Første frie valg i 1992.

Navnet Mali stammer fra det store muslimske riket til malinkéfolket. Det hadde sin storhetstid på 1200-tallet og 1300-tallet. Islam kom til landet med muslimske kjøpmenn, som dro gjennom Sahara fra mer nordlige strøk. Det regnes som fullt islamisert før år 1300.

http://no.wikipedia.org/wiki/Mali

Malis flagg ble offisielt 1. mars 1961. Fargene er de tradisjonelle panafrikanske.

Fargene symboliserer:

  • Grønt: Natur og landbruk
  • Gult: Velstand, gull og andre metallforekomster
  • Rød: Forfedrenes kamp for uavhengighet

Samme flagg benyttes som nasjonalflagg, statsflagg og flagg for Malis væpnede styrker.

http://no.wikipedia.org/wiki/Malis_flagg


For de som vil gå inn og lese Malis nasjonalsang, så kan dere trykke HER.

I Bamako har det i flere dager blitt vasket og pusset flaggstenger, spesielt i rundkjøringa "L'indépendance" (uavhengighet/selvstendig), og i dag henger det flagg på alle disse stengene. Tradisjonen tro vil det være en militærparade i byen, men utover dette er det ikke så mye man merker til nasjonaldagen. Den vanlige mann og kvinne i gata her holder på med sitt som vanlig.

MEN landet er allerede nå i gang med en kommité som holder på å forberede nasjonaldagen i 2010, for da er Mali 50 år og det ventes en stor fest.

1 kommentar:

Anonym sa...

For en fersk samfunnsfag-lærer i 10. klasse var dette særdeles interessant. men samme lærer vil også minne om at wikipedia ikke kan sees på som en sikker kilde. Fint å nevne i en oppgave under kildekritikk. Men den er svært nyttig. Også for en lærer. Hurra for mali!!