22. november 2007

Thanksgiving

Det er mange ting vi har stiftet bekjentskap med i løpet av den tiden vi har vært her i Mali. Noen av dem er riktig nok mer amerikanske enn afrikanske. En av disse er Thanksgiving, som amerikanerne feirer den fjerde torsdagen i november. Vi har sett venner og kollegaer rundt oss den siste uka som har hatt stjerner i øynene når de snakker om Thanksgiving og måltidet deres denne dagen.

For oss her i huset betyr det skolefri i dag. Det gjorde godt med en fridag etter tre-fire travle uker bak oss. Men dagen har også gitt meg en påminnelse på alt jeg har å være takknemlig for. Og tanken kommer: Hvor flink er jeg å takke for alt det?

I går hadde vi fellessamling på skolen. Vi fikk høre om de ti spedalske som ble frisk i møte med Jesus, men bare en av dem kom tilbake og takket Ham for det. Vi hadde også en kulturtime der Isa, en malisk bonde, kom og fortalte om innhøstningen i Mali. Han hadde med seg ulike planter, grønnsakerog redskaper, og han viste og demonstrerte hvordan han jobber på åkeren og hva folket gjør med avlingen etterpå. Det gikk opp for barna at det ligger en del arbeid bak før vi kunne spise peanøttene vi kjøper på markedet eller bake boller med mjølet vi har i den store tupperwareboksen vår.

Innhøstningen skjer i oktober/november, og mange maliere er nå takknemlig for at avlingen er i hus. De fikk det regnet de trengte til slutt. På markedene rundt oss bugner det blant annet av store gulerøtter, brokkoli og blomkål , men sesongen for de to sistnevnte er kort, så vi (noen av oss) koser oss med blomkålsuppe flere ganger i uka nå. Ellers har vi begynt å høste inn fra egen hage også. Papayatreet vårt står med store, gode og modne frukter. På mangotreet ser vi nå høyt i toppene de første knytingene av mangoer som kommer i mars. Men det er jo en stund til de kan spises da....

Irene

Ingen kommentarer: