4. september 2007

Huset vårt

Vi har fått leie et godt og tjenlig hus her i Bamako. Det ligger utenfor selve sentrum, på vei til flyplassen. (husk at du kan klikke på bilda for å forstørre dei)

Det er på andre siden av byen enn kontoret til misjonen og hvor de andre norske misjonærene (NLM) bor, men vi valgte å bo på samme side av byen som barnas skole.

Amerikanske misjonærer leide huset før oss, og vi har overtatt deres hushjelp. Han virker til å være godt opplært både på ene og andre område. Mamadou heter han, og som alle andre hushjelpere vi har hatt i Afrika, så kan han ikke lese og skrive. Heldigvis kan han litt fransk, så vi kan kommunisere med ham. Ellers er det nytt for oss å ha en mannlig hushjelp. Litt uvant, men så har vi jo en sønn har hatt vaskejobb i et helt år på bygdatunet i Balestrand, og som i sommer vasket på bibelcampen i Lyngdal. Innom kjøkkenet for å gjøre tjeneste der, var han også.

Mens de andre misjonærene pakker seg inn i dyne om natta når gradestokken viser 27 grader, så setter vi foreløpig på ”klimen” (aircondition). Jeg leste i et informasjonhefte vi fikk at det tok 6 uker å akklimatisere seg. Da har vi noen dager igjen…..

Jon Ivar går tradisjonen tro løs på hagen når vi kommer til et nytt hus…. Her var litt å ta av så vi får lysnet opp tilværelsen og slipper at greinen når ned i bassenget :) Så nær som alle stueplanter ble gitt bort tilslekt og venner før vi dro fra Norge. Her dukker de opp igjen, men denne gang i hagen! Vi har også et stort mangotre i hagen, men dessverre må vi vente til mars før det gir særlig frukt. Men papayatreet vårt har frukt på seg nå og kan høstes når frukten har blitt litt større.

De nærmeste naboene på alle kanter er afrikanere som kan snakke lite eller ingenting fransk. Her er det bare å hive seg rundt med å lære bambara… Foran inngangen vår er det et stort tre som gatas menn drikker te under – skygge, må vite, og den er ikke å forakte her ute. De afrikanske ungene springer rundt barføtt og leker i gata, og synes det er stas når Hanne og Håvard kommer ut.

Håvard har blitt den store brødkjøperen her i huset. Han løper villig av sted hver morgen og kveld for å handle brød (les: baguette). Nå kan han handle brød både på fransk og bambara! Kjøpmannen i gata synes dette er så stas at han legger som regel med en godteri eller to sammen med brødet :)

3 kommentarer:

Asmund sa...

Artig i lese daglege kommentarar. Skal eg sende ein liten mic så de får Skype til å fungere litt meir optimalt?

Jon Ivar sa...

Det er flott det! Vi håper på besøk frå Sygna m.fl i novemer, det er russen som sender ut for å sjå på prosjekta

Anonym sa...

Ser flott ut den hagen! Tar gjerne en tur innom på besøk om vel et års tid.. :)